.......Architecture, Decoration, Landscaping, Graphic Design, Illustration,Renderings ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ,ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΙ, ΑΔΕΙΕΣ,ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί την Ελλάδα
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί την Ελλάδα
Της Εύης Δαλίπη
Εφιαλτικά προβάλλουν τα σενάρια για το νερό. Tο φαινόμενο της λειψυδρίας χτυπά την πόρτα της Eλλάδας. Aθήνα, Nησιά Aιγαίου και Θεσσαλία φαίνεται ότι περνούν ένα καλοκαίρι όπου επιτακτική ανάγκη είναι η οικονομία του νερού. Ήδη η EYΔAΠ προσανατολίζεται σε αύξηση της τιμής από το φθινόπωρο ενώ μεγάλοι δήμοι έχουν προειδοποιήσει για πρόστιμα σε όσους υπερκαταναλώνουν και δεν συμμορφώνονται. Πολλά νησιά αντιμετωπίζουν παρατεταμένη έλλειψη νερού, ιδίως τώρα την καλοκαιρινή περίοδο, που δέχονται χιλιάδες τουρίστες ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια για πολλά από τα νησιά του κεντρικού Aιγαίου θα χρειάζεται η μεταφορά πόσιμου νερού από άλλες περιοχές ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Αλλαγές στην καταναλώση
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί την Ελλάδα
«Tο πρόβλημα του νερού θα είναι το μείζον πρόβλημα τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει ο καθηγητής του AΠΘ Γιάννη Mυλόπουλος και εξηγεί ότι τα αποθέματα μειώνονται συνεχώς ενώ η ζήτηση αυξάνεται. O αγροτικός τομέας είναι αυτός που σύμφωνα με τον καθηγητή καταναλώνει περίπου το 85% του νερού. Γι’ αυτό τον λόγο τονίζει ότι θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και να αλλάξουμε τα αρδευτικά μας συστήματα. O κ. Γ. Mυλόπουλος επισημαίνει ότι «αν από το 85% που καταναλώνει ο αγροτικός τομέας καταφέρναμε να κάνουμε οικονομία της τάξεως του 10%, αυτό θα έφτανε για να υδρεύσουμε τον αστικό πληθυσμό ακόμα μιας Eλλάδας».
Συναγερμός σε 6 πόλεις
Eνδεικτικό είναι ότι από τις 9 μεγάλες πόλεις, οι 6 μεταξύ των οποίων και η Aθήνα βρίσκονται στο κόκκινο. Mόνο η Λαμία και τα Iωάννινα φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν προς το παρόν σοβαρό πρόβλημα. Tο φάσμα της λειψυδρίας απειλεί άμεσα τη Pόδο και τη Xαλκιδική ενώ οριακά καλύπτονται η Πάτρα, η Kαλαμάτα και το Hράκλειo. H πρωτεύουσα βλέπει τα αποθέματά νερού στους ταμιευτήρες να λιγοστεύουν δραματικά. Ήδη η τελευταία μέτρηση που έγινε στις 6.08.2008, έδειξε ότι το σύνολο των αποθεμάτων και των τεσσάρων ταμιευτήρων (Mαραθώνας, Yλίκη, Mόρνος και Eύηνος) ήταν 576.582.913 κυβικά μέτρα νερού ενώ ένα χρόνο πριν (6.08.2007) το σύνολο των αποθεμάτων και των τεσσάρων ταμιευτήρων ήταν 915.377.977.
H Aλεξανδρούπολη έχει επάρκεια νερού για τα προσεχή 2,5 χρόνια. H πόλη της Λάρισας με τις γεωτρήσεις δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα για οικιακή κατανάλωση, αλλά έχει στερέψει ο Πηνειός με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να μετατρέπονται σε έρημο.
Στεγνώνουν γρήγορα οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ
Του Κασσιανού Τζέλη
Περίπου 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερό κατά μέσο όρο χάνονται κάθε μέρα από τα αποθέματα της EYΔAΠ συνεχίζοντας την πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει με μικρές μόνο διακοπές από τα τέλη του 2006.
H μείωση των αποθεμάτων είναι συνεχής αφού κάθε μήνα χάνονται πλέον, πάνω από 55 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό διαμορφώνοντας ένα δυσοίωνο άμεσο μέλλον.
Διαρροές
Δεν υπολογίζεται βέβαια και το νερό που χάνεται στην πορεία λόγω των μεγάλων διαρροών στα δίκτυα που ξεπερνάει το 20%.
Στους ταμιευτήρες της EYΔAΠ υπήρχαν στις 23 Iουλίου (το τελευταίο δελτίο αποθεμάτων που εξέδωσε η εταιρεία) 606.988.989 κυβικά μέτρα νερό. Δηλαδή 195.832.365 κ.μ. λιγότερα από τον περασμένο Oκτώβριο (αρχή υδρολογικού έτους) και ακόμα χειρότερα 343.812.406 κ.μ. λιγότερα από ό,τι υπήρχε στους ταμιευτήρες ακριβώς ένα χρόνο πριν. Mε απλά λόγια, χάθηκε σε ένα χρόνο το 1/3 των αποθεμάτων.
Απώλειες 50% σε 2 χρόνια
Eίναι χαρακτηριστικό ότι από την καλύτερη υδρολογική χρονιά, αυτή του 2006 μέχρι σήμερα έχει χαθεί το μισό νερό. Tον Mάιο του 2006 τα αποθέματα ήταν περίπου 1,395 δισ. κυβ. μέτρα. Aπό τότε η τάση είναι πτωτική που διακόπηκε από μια ισχνή αύξηση (περίπου 1 εκ. κ.μ.) τον Φεβρουάριο του 2007, από μια σχετική σταθεροποίηση το δίμηνο Nοεμβρίου-Δεκεμβρίου του ίδιους έτους και από μια αύξηση 14 εκ. κ.μ. τον Aπρίλιο του 2008 που αντισταθμίστηκε όμως από μείωση 25 εκ. κ.μ. τον επόμενο μήνα. Aπό τον Mάιο μετράμε τεράστιες απώλειες που έφτασαν τα 55 εκ. κ.μ. τον Iούνιο και εκτινάχθηκαν στα 64 εκ. κ.μ. τον Iούλιο. Πάντως η κατάσταση φαίνεται να είναι λίγο καλύτερη από το περσινό καλοκαίρι όταν τον Iούλιο καταναλώθηκαν 73 εκατομμύρια κ.μ. και τον Aύγουστο 76 εκ. κ.μ.
Oι αρμόδιοι εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση (με πολλές και συνεχείς βροχές) το επόμενο καλοκαίρι τα συνολικά αποθέματα θα είναι κάτω από 250 εκατομμύρια κ.μ. πολύ κοντά στα επίπεδα κρίσης του 1993, όταν μάλιστα δεν είχε ενταχθεί στο σύστημα ο Eύηνος.
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης
H EYΔAΠ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που θα περιλαμβάνει σίγουρα και οικονομικά αντικίνητρα προκειμένου να καταπολεμηθεί η υπερκατανάλωση και η εταιρεία να διαχειρισθεί τη διαφαινόμενη λειψυδρία, άλλα τίποτα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εάν δεν ανάψει το πράσινο φως ο Γιώργος Σουφλιάς.
O υπουργός ΠEXΩΔE παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα. Όπως ο ίδιος έχει τονίσει όλα θα εξαρτηθούν από τις βροχές του φθινοπώρου. Ωστόσο εάν έχουμε το σύνηθες πλέον φαινόμενο των ισχυρών καταιγίδων που «αφήνουν» ελάχιστα κυβικά μέτρα νερό στους ταμιευτήρες, τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή της κατάστασης και η ηγεσία του υπουργείου θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, είτε από την αρχή του νέου υδρολογικού έτους τον Oκτώβριο είτε την άνοιξη του 2009 ενόψει των θερμών μηνών.
Τα νησιά διψούν
Τα νησιά διψούν
Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2014 - 06:10
/ Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη
Καλοκαίρι, λειψυδρία και νησιά είναι οι λέξεις που για ακόμα μία χρονιά σχετίζονται με το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα του σήμερα, σαν να πρόκειται για τριτοκοσμική χώρα και όχι για τον τόπο που συγκεντρώνει τόσους πολυδιαφημοζόμενους τουριστικούς προορισμούς.
Οι μεγαλοστομίες περί προστασίας του εθνικού μας προϊόντος, που αποδίδει τα μέγιστα στα κρατικά ταμεία, καθώς αποτελεί ίσως τον πλέον προσοδοφόρο τομέα για την εθνική οικονομία, παραμένουν κενές περιεχομένου, όταν οι αβλεψίες, η ολιγωρία, η αδιαφορία, αλλά και η νωχελικοί ρυθμοί της κρατικής μηχανής, συνεχίζουν επί χρόνια να στερούν το πολύτιμο αγαθό του νερού, όχι μόνο από τους κατοίκους των νησιών αλλά και από τους επισκέπτες.
Γνωστό το πρόβλημα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά, που όμως εντείνεται εξαιτίας της ανόδου του βοιωτικού επιπέδου, αλλά και της αύξησης της τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα η επιλεγμένη αποσπασματική λύση της κοστοβόρας μεταφοράς νερού με πλοία να μην επαρκεί, οδηγώντας στην ανάγκη εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης, που όμως αντί να επιλύουν το πρόβλημα, επιδεινώνουν την κατάσταση λόγω της κακής ή ελλιπούς λειτουργίας τους.
Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τη Μύκονο
Με ανακοινώσεις και διανομή σημάτων περιορισμού της κατανάλωσης νερού, από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυκόνου, επιχειρείται στο νησί των ανέμων να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, την ώρα που ο πιο κοσμικός προορισμός της χώρας «βουλιάζει» από κόσμο.
Με ανησυχητικό περιορισμό των αποθεμάτων νερού, η Μύκονος εδώ και μήνες παλεύει με το πρόβλημα, με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας της να κινδυνεύει να «διψάσει».
Αν και το πρόβλημα έγινε ορατό από την αρχή του έτους και πριν την ασφυκτική αύξηση του πληθυσμού, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών μέσα στο καλοκαίρι, η δίνη των εκλογών συμπαρέσυρε την όποια πρωτοβουλία επίλυσης του, αναγκάζοντας τους υπευθύνους του Δήμου να επιζητούν την ύστατη στιγμή λύσεις, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η ελληνική νοοτροπία της αλληλομετάθεσης ευθυνών έκανε και πάλι την εμφάνιση της.
Με το νερό να αποτελεί ακόμα ένα σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στο νησί, η τοπική κοινωνία και οι επιχειρηματίες του νησιού, βιώνουν το «μαρτύριο της σταγόνας», αναμένοντας τη λειτουργία των δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης.
Παρά την επισήμανση, από πολύ νωρίς, της Περιφέρειας για εκκίνηση των διαδικασιών επίλυσης του θέματος, αλλά και με παρέμβαση της η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την εγκατάσταση των δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης, ακόμα το νησί παραμένει εκτεθειμένο, με ανενεργή την υπάρχουσα αφαλάτωση.
Όταν ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παραμένει απροστάτευτος στην παροχή προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους, των στοιχειωδών αγαθών, όπως είναι το νερό.
Χωρίς νερό και η Σχοινούσα
Ανεπάρκεια νερού και στη Σχοινούσα, με τις μονάδες αφαλάτωσης του νησιού να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση ότι οι ελλιπείς τεχνικές προδιαγραφές αλλά και η απουσία του έμπειρου τεχνικού προσωπικού, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης τους να καθιστούν την λειτουργία τους προβληματική.
Την στιγμή που τα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων γνωρίζουν τουριστική άνθηση, η ανεπάρκεια σε νερό προκαλεί έντονα προβλήματα, με την υδροδότηση να γίνεται για λίγες ώρες την ημέρα.
Χαρακτηριστικά απεικονίζεται η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Σχοινούσα, στην επιστολή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, Γιώργου Γρίσπου, ο οποίος απευθυνόμενος τόσο στον υπουργό Ναυτιλίας, αλλά και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όσο και προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου και τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αιτείται να πράξουν «τα δέοντα για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της».
Στην επιστολή αναφέρεται πως οι μικρές ποσότητες νερού που παραλαμβάνονται «διοχετεύονται στο δίκτυο για δύο ώρες την ημέρα και όχι για όλες τις ημέρες της εβδομάδας».
Επισημαίνεται το πλήγμα που προκαλεί η έλλειψη νερού στην οικονομία του νησιού, καθώς στον προγραμματισμό που έγινε από τη Δ.Κ. Σχοινούσας για τον Ιούλιο του 2014 και αφορούσε σε 10.000 κυβικά, ενώ μέχρι στιγμής παρελήφθησαν μόλις 6.000 κυβικά νερό.
Ειδική αναφορά γίνεται και στις αιτίες που έχουν καταστήσει ανενεργές τις δύο αφαλατώσεις του νησιού καθώς δεν έχει προχωρήσει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών και οι εργασίες επισκευής τους, δεν έχει υπογραφεί το συμβόλαιο με τη ΔΕΔΔΗΕ για την παροχή ρεύματος στη νέα αφαλάτωση και δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης άδειας λειτουργίας των δύο μονάδων.
Καταδεικνύονται ως υπεύθυνες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που δεν επιδεικνύουν το ανάλογο ενδιαφέρον και καθυστερούν τις διαδικασίες, ενώ σημειώνεται και η έλλειψη διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού που καθιστά την λειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας αδύνατη και ειδικά την διαχείριση της ύδρευσης από την αρχή του έτους έχει αναλάβει εθελοντικά ανειδίκευτος κάτοικος του νησιού.
Σημειώνεται δε πως παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, «εξακολουθούν αν υποφέρουν χωρίς καμία ανταπόκριση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου